Адекум проекти за развитие

04.12.2020

Интервю на Ангелина Добрева, АДЕКУМ Проекти за развитие ЕООД, член на БАКЕП в предаването Светът е бизнес“, Bloomberg TV

Мерките в подкрепа на бизнеса – ефективност и размери

Блумбърг ТВ България, 23.10.2013 г.

Експерт: 25% от европейските средства може да отидат за сектора на забавленията у нас. Реалните пари, оставащи за бизнеса от всички сектори в момента, са само 156 млн. лв., а останалите обещани средства са за “в бъдеще”. Това заяви Ангелина Добрева, заместник председател на Българската асоциация на консултантите по Европейски програми, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Добрева изрази притеснение, че около 25% от тези пари ще отидат за кафенета, ресторантите и нощните заведения, добавяйки, че европейските средства не са предназначени за този сектор.

“Европейските пари не са предназначени за индустрията на забавленията, а са предназначени за конкорентноспособност и иновации, генерирани от тези предприятия, на които ще разчитаме да ни вдигнат на крака и да изнасят продукция. Нека и заведенията получат помощ, но не за сметка на всички останали сектори”.

“Междувременно само малко над 1% от българския бизнес има интерес към парите, предвидени от Българската банка за развитие и Фонда на фондовете за кредити и гаранции според проучване на Българска стопанска камара, защото в настоящия момент няма нормален бизнес, които иска да вземе кредит”, коментира Добрева.

„До бизнеса към момента са достигнали 173 млн. лв., считано от първия ден на кризата. Тези милиарди, за които се говори са старите пари, които бяха дадени на България в периода между 2014 и 2020 г. и тези от тях, които не бяха усвоени бяха пренасочени към антикризисни мерки“.

Тези пари са били само за микро и малки предприятия, като на предприятие са предоставяни между 3 и 10 хил. лв., обясни Добрева.

Тази седмица Министерство на икономиката е одобрило още 200 млн. лв. за средни предприятия от всички сектори, които реално могат да стигнат до тях между март и юли догодина.

« назад