Адекум проекти за развитие

19.11.2014

Какво ще стане с европейските фондове, ще изгубим ли пари по тях

Какво ще стане с европейските фондове, ще изгубим ли пари по тях

Статия във в. КАПИТАЛ, 19.11.2014 г.

Какво ще стане с европейските фондове, ще изгубим ли пари по тях
Ангелина Добрева, зам.-председател на Управителния съвет на Българската асоциация на консултантите по европейски програми

Водещ: Правителството вдигна прогнозата за риск от загуба на европейски средства до 220 милиона евро в края на годината, което е с 30 милиона евро повече спрямо разчетите, направени от служебното правителство на Георги Близнашки. Причината за влошаването на прогнозата е плоската финансова корекция на Оперативна програма „Околна среда“, за която няма да има време да бъде усвоена до края на годината, както и повишаване на оценка за загуба на средства по програма „Регионално развитие“. Ако правителството на Бойко Борисов не успее да минимализира риска, загубата на средствата ще е най-голямата за изминалия програмен период 2007-2013. До този момент най-голяма загуба на евросредства имаше през миналата година – 62,8 милиона евро. Това припомнят експерти в областта на еврофондовете. Защо следващите 6 месеца са важни за европейските фондове, жизнено важни даже бих казала през следващите 6 години. Отговорът ще дадат днес от Българската асоциация на консултантите по европейски програми. Тази асоциация навършва пет години, пет важни за българската практика по усвояване на еврофондовете години. Сега ще говорим с Ангелина Добрева. Тя е зам.-председател на Управителния съвет на Българската асоциация на консултантите по европейски програми. Здравейте, госпожо Добрева.

Ангелина Добрева: Здравейте.

Водещ: Някак много добре в контекст ви идва пресконференцията на фона на заглавия от типа „България може да отчете рекордна загуба на еврофондове“, „Почти всички европрограми остават за края на 2015 г.“ На вас като експерти колко реална ви се струва тази опасност, колко има и малко политика да бъдем предупредени, че лошото ни чака, но после с някакви усилия да бъдат минимализирани загубите.

Ангелина Добрева: Що се отнася до загубата на пари от предходния период, истината е, че това са загубите, трупани през годините, които вече много трудно могат да се избегнат. Може би трябва да гледаме абсолютно напред, да не се обръщаме назад, много малко може да бъде спасено до края на годината, а в крайна сметка и в повечето страни членки от ЕС загуби има. Много по-важно е следващите 6 месеца са ключови за правилното стартиране на новия период, който и без това вече много закъсня.

Водещ: Важни, защото какво трябва да се направи, различно от това, което вече е обявено, че ще бъде направено от страна на България?

Ангелина Добрева: Първо няма как да не поздравим правителството за това, че успя при ултиматум от страна на ЕК да бъдат стопирани максимален брой програми до 17 ноември за един уикенд да се организира и да входира три оперативни програми – „Транспорт“, „Иновации и конкурентоспособност“, „Региони в развитие“, след като „Човешки ресурси“ вече беше входирана преди месец. Това означава, че тези програми ще имат шанс да бъдат одобрени от комисията до края на тази година и да стартират в следващата. Важното е обаче останалите оперативни програми да бъдат също съгласувани и входирани в комисията до края на годината, за да имат съответно шанс те да започнат след средата на 2015 г.

Водещ: Всъщност това е точно в смисъла на публикацията, с която излезе вчера „Капитал“, че до 17 ноември са вкарани тези програми, за които вие споменахте, всичко останало остава за обсъждане след юни догодина, ако, разбира се, успеем да се организираме.

Ангелина Добрева: Да. Но не би трябвало да конвертираме тази ситуация в национална драма или национален провал. Тя е абсолютно валидна за всички страни от Европейския съюз и повечето от тях не са в кой знае колко напреднала фаза на подготовка от нас.

Водещ: Защо така върви цялостно изоставането по тези европейски програми? Заради новите изисквания, които бяха въведени, много повече предварително да е ясно какъв ще е ефектът от тези програми, а не просто да се дават едни пари така?

Ангелина Добрева: Комплексни са причините, но да, изискванията на ЕС за този финансов период са много по, да ги наречем, бизнес ориентирани. Пари от средата на периода ще се изплащат само при условие, че до средата на периода страните членки по съответните оперативни програми са показали съвсем реални количествено измерими резултати, а пари за мъгляви политики повече няма да се дават.

Водещ: Как изглежда България на фона на това европейско изискване?

Ангелина Добрева: В интерес на истината новите оперативни програми са относително добре разписани, особено като се има предвид политическата нестабилност в страната, която може да бъде фатална за еврофондовете. В крайна сметка тези програми бяха подготвяни по времето на реално четири правителства, две редовни и две служебни и в крайна сметка процесът вървеше и той не се е забавил кой знае колко много спрямо останалите страни членки. Но сега сме на финалната права и впечатленията ми по тях са, че настоящото правителство разбира добре и се организира бързо какво трябва да направи, за да може до края на годината да се случи максималното.

Водещ: Може би просто защото нечело на този ресор е човек, който наистина разбира от еврофондове. Как гледате на намеренията на Томислав Дончев за един включително и нов различен законодателен поглед към гаранциите, че хората, които работят по европейски програми, няма да стават жертва на политически чистки, изобщо да има наистина нещо като класическа европейска администрация, която да знае, че каквото и да се случи, тя работи и никой не може да я отклонява от намеренията й.

Ангелина Добрева: Българската асоциация на консултантите категорично подкрепя такава идея, т.е. закона в тази му част. Т.е. г-н Дончев, познавайки брилянтно системата, добре знае, че това е основният проблем при усвояване на фондове. Експертите, които могат кадърно да усвояват фондовете, имат нужда от 4-5 години подготовка. Няма администрация никъде в Европейския съюз, която да може да си позволи чистките, които обикновено се случват в България при идването на всяко ново правителство.

Водещ: А напоследък още по-начесто идват, така че още по-кратък е този период. Последно изречение. Не случайно споменах за вашата пета годишнина, защото тя наистина е една годишнина, през която можем да огледаме как и България, и българските институции узряваха за различното разбиране на думата „усвояване на европейски фондове“. Започнахме ли наистина да ги усвояваме, или все още гледаме на тях като на възможност да спечелим някой друг европейски лев, който да отиде не по предназначение?

Ангелина Добрева: България постигна неочаквано много в седемте години на първия финансов период.

Водещ: Неочаквано много какво значи?

Ангелина Добрева: Неочаквано много означава, че никой не очакваше, че в крайна сметка администрацията ще има капацитета да управлява все пак така относително добре, на фона на това, което нашата администрация винаги е представлявала, европейските фондове, които са една изключително сложна материя. Категорично. Вървим в правилната посока, ако мога така да кажа, нещата се европеизират и цивилизоват.

Водещ: Е това е един хубав финал за иначе песимистичните ни разговори напоследък.

« назад